Masala czaj

Masala  czaj

Lubicie bawarkę? Ja nie za bardzo. Ale mam w domu fankę tego dziwnego jak dla mnie napoju, a że ostatnio pogoda jakby zimowa i trzeba się rozgrzewać więc zrobiłam coś co pochodzi z Indi i nazywa się masala czaj. Jest to napój podobny do bawarki tyle, że z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw.Wyglądu to za bardzo nie ma ale smak podobno i owszem. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Grumków.

Zdjęcie - Masala  czaj  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka
  • 3 - 4 łyżeczki czarnej herbaty 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 10 goździków roztartych
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Wodę wlać do garnuszka, wsypać przyprawy i zagotować na wolnym ogniu10-15 min. Wsypać herbatę i znowu zagotować. Zdjąć z ognia, przecedzić. Do wywaru dodać ok. 4 łyżeczek cukru i dodać mleko. Zagotować.

Smacznego:)

Kategorie przepisów