Masala czaj
Lubicie bawarkę? Ja nie za bardzo. Ale mam w domu fankę tego dziwnego jak dla mnie napoju, a że ostatnio pogoda jakby zimowa i trzeba się rozgrzewać więc zrobiłam coś co pochodzi z Indi i nazywa się masala czaj. Jest to napój podobny do bawarki tyle, że z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw.Wyglądu to za bardzo nie ma ale smak podobno i owszem. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Grumków.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mleka
- 3 - 4 łyżeczki czarnej herbaty
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 10 goździków roztartych
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
-
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Wodę wlać do garnuszka, wsypać przyprawy i zagotować na wolnym ogniu10-15 min. Wsypać herbatę i znowu zagotować. Zdjąć z ognia, przecedzić. Do wywaru dodać ok. 4 łyżeczek cukru i dodać mleko. Zagotować.
Smacznego:)