Masa makowa
Przepis z Kuchni dla Wszystkich Jadwigi Kłossowskiej (z 1980 roku - wydanie IV).
Zazwyczaj robię potrójną porcję - 2 porcje do strucli, 1 porcja do klusek z makiem.
250g maku
250g cukru
150g posiekanych orzechów
100g rodzynków
trochę posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
Ja zazwyczaj daję orzechy włoskie i migdały, rodzynki jasne, ciemne i żurawiny.
Mak sparzyć wrzątkiem poprzedniego dnia, nazajutrz wyłożyć na sito i dokładnie osączyć, po czym zemleć 3 razy w maszynce do mięsa. Do cukru w rondlu wlać ćwierć szklanki wody, nastawić na niezbyt silny ogień i ugotować syrop "do nitki", tzn. do chwili, gdy ostatnia spuszczona z łyżki kropla ciągnie za sobą cieniutką niteczkę. Odstawić z ognia, wsypać zmielony mak, bardzo dobrze wymieszać i dodać bakalie.
Strucle makowe - w następnym odcinku :)