Marmurkowe muffiny z nutellą
Te muffiny chodziły za mną od kiedy je ujrzałam na blogu Agnieszki w Kuchni nad Atlantykiem. Muffinki są boskie!!! Co ja będę dużo pisać, spróbujcie sami ! :)) Nam smakowały obłędnie :) Agnieszka robiła je miksując składniki natomiast ja i Synek wykonaliśmy je tradycyjnym już sposobem muffinkowym, mieszając składniki suche osobno, mokre osobno i łącząc je razem w pyszne małe babeczki. Muffinki są płaskie,ale akurat dziś się tym nie przejęłam :)
Składniki na 12 sztuk:
*150g miękkiego masła (ja rozpuściłam)
*2 jajka duże w temperaturze pokojowej
*1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam aromat)
*3/4 szklanki cukru
*200g mąki
*1/4 łyżeczki soli
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*około 12 kopiastych łyżeczek nutelli (po 1 łyżeczce na każdą babeczkę)
Wykonanie:
Wymieszać w jednej misce składniki suche tj mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać w drugiej misce składniki mokre tj masło, jajka i wanilię.
Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników, mogą pozostać grudki.
Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasto do 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę nałożyć po kopiastej łyżeczce nutelli i wykałaczką robić esy-floresy. W tym dobrze sprawdził się mój Synek :)
Piec do suchego patyczka około 2-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego :)