Marmolada pomarańczowa
Cztery lata temu zrobiłam po raz pierwszy marmoladę pomarańczową.
"Jaka dobra!"- słyszałam z ust najbliższych. Rzeczywiście była bardzo dobra.
Nie za słodka, nie za gorzka. Kilka tygodni temu pałaszując kolejną porcję świeżych pomarańczy przypomniałam sobie o tym zdarzeniu. Zakasałam więc rękawy i.. po ok. 2 godzinach miałam słoiczki wypełnione pomarańczową , domową marmoladą. / przepis własny, składniki na 4 małe słoiczki/ - 1 1/2 kg pomarańczy - 300 g cukru brązowego - skórka z 1/2 pomarańczy - sok z 1/2 cytryny Pomarańcze obrałam, pozbyłam się wszystkich białych części (Uwaga! bardzo ważne jest, aby podczas wstępnej obróbki owoców pozbyć się wszystkich białych błonek), posiekałam.
Uzyskałam tym sposobem 750g pomarańczowego miąższu wraz z sokiem. Pomarańczową masę zasypałam cukrem. Uprzednio dokładnie wyszorowane skórki pomarańczowe zalałam 2 litrami wrzącej wody i gotowałam przez 10 minut. Odcedziłam, ostudzilam. Skórkę z połówki pomarańczy drobno posiekałam w paseczki i dodałam do pomarańczowo-cukrowej masy. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na średnim, później na małym ogniu do odparowania płynu o połowę . Na końcu dodałam sok z cytryny. Przelałam do słoiczków, pasteryzowałam przez 15 minut.
Czy można ją wzbogacić?
Kawałkiem imbiru, kilkoma goździkami, odrobiną whisky czy brandy.
Do czego ją zużyć? Marmolada jest świetnym dodatkiem do croissantów, bułeczek, razowego chleba, naleśników. Może być pysznym nadzieniem do mazurka, sernika lub kruchych ciasteczek.
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________