Margaretka - ciasto bez pieczenia

Margaretka - ciasto bez pieczenia

Ciasto, które totalnie rozkochało w sobie moją mamę i tak naprawdę to Ona jest teraz w domu mistrzynią w jego przygotowywaniu!

A przygotowywała je już kilka ( a może nawet naście razy! ).

Ciasto robi się błyskawicznie, a do jego przygotowania potrzebne tylko kilka składników, które przeważnie mamy pod ręką ( albo w sklepie za rogiem! ).

Zarówno wygląd, jak i smak robią furorę!

Gwarantuję, że po spróbowaniu stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast,

Gorąco polecam!

Idealny pomysł nie tylko na Święta!Zdjęcie - MARGARETKA - CIASTO BEZ PIECZENIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( blacha ok. 24×30 cm )

* gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! )

* galaretka przezroczysta – 3 szt

* galaretka cytrynowa – 2 szt

* śmietana 30% – 600 ml

* kruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce ) 310 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Przezroczyste galaretka rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia i tężenia.

Na spodzie blachy układamy gofry.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy galaretkę.

Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka.

Galaretki cytrynowe rozrabiamy w takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto.

Chłodzimy najlepiej przez noc.

Jest pysznie!

Smacznego!

Zdjęcie - MARGARETKA - CIASTO BEZ PIECZENIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów