Margaretka - ciasto bez pieczenia
Ciasto, które totalnie rozkochało w sobie moją mamę i tak naprawdę to Ona jest teraz w domu mistrzynią w jego przygotowywaniu!
A przygotowywała je już kilka ( a może nawet naście razy! ).
Ciasto robi się błyskawicznie, a do jego przygotowania potrzebne tylko kilka składników, które przeważnie mamy pod ręką ( albo w sklepie za rogiem! ).
Zarówno wygląd, jak i smak robią furorę!
Gwarantuję, że po spróbowaniu stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast,
Gorąco polecam!
Idealny pomysł nie tylko na Święta!
SKŁADNIKI:
( blacha ok. 24×30 cm )
* gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! )
* galaretka przezroczysta – 3 szt
* galaretka cytrynowa – 2 szt
* śmietana 30% – 600 ml
* kruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce ) 310 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Przezroczyste galaretka rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia i tężenia.
Na spodzie blachy układamy gofry.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy galaretkę.
Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka.
Galaretki cytrynowe rozrabiamy w takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto.
Chłodzimy najlepiej przez noc.
Jest pysznie!
Smacznego!