Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny

Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny

Zdjęcie - Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Była okazja (imieniny mamy), piękny początek kwietnia, więc na stole musiało zagościć coś naprawdę pysznego! I tym sposobem na stole pojawił się uroczy torcik marchewkowy z kokosem. To połączenie składników sprawia, że ciasto jest naprawdę wilgotne i pozostaje świeże przez kilka dobrych dni!

Zdjęcie - Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli potrzebujecie jeszcze zachęty, dodam, że przygotowanie tego ciasta to po prostu bułka z masłem- wystarczy miska i łyżka (plus pomoc kogoś kochanego, kto potrze za nas marchewki;)

Zdjęcie - Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje ciasto marchewkowo- kokosowe upiekłam w dwóch foremkach (o średnicy ok.25 każda). Możecie wykorzystać jednak jedną tortownicę, a ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. I gotowe!

Zdjęcie - Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. A te rozkoszne marchewki na torcie- to żelki ;)

Zdjęcie - Marchewkowo-kokosowy torcik wiosenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • marchew - 3 szt (ok. 300g)
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • maślanka - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier brązowy - 1 i 1/2 szklanki
  • olej - 3/4 szklanki
  • jajko - 4 szt
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • krem
  • mascarpone - 1/2 opakowania (ok. 125 g)
  • serek kremowy - ok. 150 g (serek typu Philadelphia, naturalny)
  • cukier puder - do smaku, ok. 2 łyżki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania

Nasmaruj masłem i obsyp mąką tortownice lub dwie mniejsze, okrągłe foremki, o średnicy ok. 25 cm.

Obrane marchewki zetrzyj na małych oczkach tarki.

Do marchewki dodaj olej, maślankę, jajka i cukier. Połącz.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz wiórki kokosowe. Ciasto przelej do foremki/foremek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut (duża formę dłużej). Ostudź.

Oba rodzaje serka miksuj z cukrem i wanilią, aż uzyskasz lekki krem. Nałóż krem pomiędzy dwa krążki ciasta, resztę- na wierzch. Opcjonalnie posmaruj nim również boki ciasta. Cisto przed podaniem schłódź- krem będzie łatwiejszy do krojenia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy