Marchewkowe rogaliki
Rogale marchewkowe to chyba jedne z moich ulubionych ciastek!
( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO )
Delikatne, lekkie, nie przesłodzone …. a co najważniejsze: zdrowe!
Ciasto możemy dowolnie nadziać, ale rewelacyjnie smakują również bez nadzienia.
Rogale marchewkowe śmiało można zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu!
Uwaga : znikają błyskawicznie!
SKŁADNIKI :
* marchew ( soczysta ) – 250 g
* masło – 180 g
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* cukier – 4 łyżki
* olejek pomarańczowy – 0,5 łyżeczki
DODATKOWO :
* dżem brzoskwiniowy – ok. 150 g
* cukier do posypania
* jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Marchew trzemy na drobnych ( ale nie najmniejszych ) oczkach.
Zagniatamy z miękkim masłem , mąką i cukrem.
Dodajemy odrobinę! olejku pomarańczowego. Wyrabiamy.
Odstawiamy na ok. 20 minut do chłodzenia.
Rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką ( ciasto się klei ).
Ciasto się klej, więc podsypujemy mąką.
Nie wałkujemy cienko, bo zwyczajnie się nie da.
Wycinamy trójkąty średniej wielkości.
Na szeroki koniec każdego nakładamy dżem i zwijamy delikatnie w kierunku wąskiego końca.
Sklejamy i zakręcamy w rogaliki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.
Gotowe!