Marchewkowe cappuccino - Möhren-Cappuccino
Zupa z marchewki - rozgrzewająca,sycąca i smaczna,a w dodatku lekka i bardzo zdrowa bo ugotowana na bulionie warzywnym.Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii.Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To,co sprawia,że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.
Składniki:
4-5 marchewek
1 mała bulwa kopru włoskiego
1 średni ziemniak
1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru
2 łyżki masła ghee
sól,pieprz z młynka
szczypta cukru
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
600-700 ml bulionu warzywnego
200-300 ml mleka 3,5%
Wykonanie:
- marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarki
- w rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytryny
- rozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione mleko
UWAGI:piana z mleka 3,5% czyni zupę lekką ale niestety ma krótki żywot.Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy,podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu,bo należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką.
Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego.
Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: midałowe lub orzechowe.
Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie.
Garść orzechów laskowych posiekaj,podpraż na patelni bez tłuszczu.Mleko ze śmietanką ,szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągneło.Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko.
źródło: częściowo pomysł zaczerpnełam z"Meine Familie&Ich" Heft 10/2014