Marchewkowa panna cotta

Podczas ostatnich zakupów, zostałam poczęstowana małym deserem. Była to panna cotta na bazie soku z marchewki. Tak bardzo mi smakowała, że zaraz po powrocie do domu, postanowiłam zrobić taką samą. Użyłam kupionego soku marchewkowego (tzw jednodniowego) ale oczywiście najlepiej użyć świeżo wyciśniętego. Ja deseru nie słodziłam, można dosłodzić do smaku. Podawać z ulubionym sokiem, najlepiej lekko kwaśnym. U mnie był to domowy sok malinowy. Polecam!


Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
200 ml soku z marchewki
300 ml śmietanki 30%
4 listki żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu)
cukier lub ksylitol do smaku - opcjonalnie

do podania
Mus lub sok z dowolnych owoców - jagód, truskawek, malin

przygotowanie
Listki żelatyny zalać zimną wodą w misce odpowiedniej wielkości i pozostawić do namoczenia na ok 10 minut. Wymieszać sok z marchewki i śmietankę. Podgrzać ale nie gotować. Namoczoną żelatynę odcisnąć i dodać do ciepłego płynu. Wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Rozlać do 3 lub 4 pojemników, przykryć wierzch folią i po przestudzeniu wstawić do lodówki aby deser stężał. Smacznego!
Uwagi : Można dodać nieco cukru - tyle ile lubimy. Zamiast żelatyny w listkach możemy oczywiście użyć żelatyny w proszku i zastosować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Rabarbarowe tiramisu

Rabarbarowe tiramisu

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Deser a’la tiramisu z truskawkami

Deser a’la tiramisu z truskawk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Deser truskawkowo - lodowe tiramisu
3

Deser truskawkowo - lodowe tir…

Beti Beti
kruche babeczki

Bezy z lodami jagodowymi
1

Bezy z lodami jagodowymi

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Lody delikatnie truskawkowe, domowe, bez maszyny

Lody delikatnie truskawkowe, d…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Domowe lody bez maszynki
1

Domowe lody bez maszynki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Truskawkowy krem z mascarpone
1

Truskawkowy krem z mascarpone

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary