Marchewkowa panna cotta

Podczas ostatnich zakupów, zostałam poczęstowana małym deserem. Była to panna cotta na bazie soku z marchewki. Tak bardzo mi smakowała, że zaraz po powrocie do domu, postanowiłam zrobić taką samą. Użyłam kupionego soku marchewkowego (tzw jednodniowego) ale oczywiście najlepiej użyć świeżo wyciśniętego. Ja deseru nie słodziłam, można dosłodzić do smaku. Podawać z ulubionym sokiem, najlepiej lekko kwaśnym. U mnie był to domowy sok malinowy. Polecam!


Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
200 ml soku z marchewki
300 ml śmietanki 30%
4 listki żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu)
cukier lub ksylitol do smaku - opcjonalnie

do podania
Mus lub sok z dowolnych owoców - jagód, truskawek, malin

przygotowanie
Listki żelatyny zalać zimną wodą w misce odpowiedniej wielkości i pozostawić do namoczenia na ok 10 minut. Wymieszać sok z marchewki i śmietankę. Podgrzać ale nie gotować. Namoczoną żelatynę odcisnąć i dodać do ciepłego płynu. Wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Rozlać do 3 lub 4 pojemników, przykryć wierzch folią i po przestudzeniu wstawić do lodówki aby deser stężał. Smacznego!
Uwagi : Można dodać nieco cukru - tyle ile lubimy. Zamiast żelatyny w listkach możemy oczywiście użyć żelatyny w proszku i zastosować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Rabarbarowe tiramisu

Rabarbarowe tiramisu

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Lemoniada chia fresca - naturalny izotonik - kuchniabazylii.pl
1

Lemoniada chia fresca - natura…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Pasta alla norma (siciliana)

Pasta alla norma (siciliana)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą

Focaccia na zakwasie z botwink…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Focaccia rozmarynowa

Focaccia rozmarynowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

Serowe tagliatelle z bazylią

Serowe tagliatelle z bazylią

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Serowe tagliatelle z bazylią

Serowe tagliatelle z bazylią

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Panna cotta z suszoną śliwką

Panna cotta z suszoną śliwką

food² food²
Food Square

Panna cotta według przepisu Magdy Gessler

Panna cotta według przepisu Ma…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Panna cotta według przepisu Magdy Gessler

Panna cotta według przepisu Ma…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczony bakłażan po włosku

Pieczony bakłażan po włosku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gnocchi di Pane - gnocchi z chleba

Gnocchi di Pane - gnocchi z ch…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko