
składniki
200 ml soku z marchewki
300 ml śmietanki 30%
4 listki żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu)
cukier lub ksylitol do smaku - opcjonalnie
do podania
Mus lub sok z dowolnych owoców - jagód, truskawek, malin
przygotowanie
Listki żelatyny zalać zimną wodą w misce odpowiedniej wielkości i pozostawić do namoczenia na ok 10 minut. Wymieszać sok z marchewki i śmietankę. Podgrzać ale nie gotować. Namoczoną żelatynę odcisnąć i dodać do ciepłego płynu. Wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Rozlać do 3 lub 4 pojemników, przykryć wierzch folią i po przestudzeniu wstawić do lodówki aby deser stężał. Smacznego!
Uwagi : Można dodać nieco cukru - tyle ile lubimy. Zamiast żelatyny w listkach możemy oczywiście użyć żelatyny w proszku i zastosować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.





