Marchewkowa panna cotta

Marchewkowa panna cotta
Podczas ostatnich zakupów, zostałam poczęstowana małym deserem. Była to panna cotta na bazie soku z marchewki. Tak bardzo mi smakowała, że zaraz po powrocie do domu, postanowiłam zrobić taką samą. Użyłam kupionego soku marchewkowego (tzw jednodniowego) ale oczywiście najlepiej użyć świeżo wyciśniętego. Ja deseru nie słodziłam, można dosłodzić do smaku. Podawać z ulubionym sokiem, najlepiej lekko kwaśnym. U mnie był to domowy sok malinowy. Polecam!


Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
200 ml soku z marchewki
300 ml śmietanki 30%
4 listki żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu)
cukier lub ksylitol do smaku - opcjonalnie

do podania
Mus lub sok z dowolnych owoców - jagód, truskawek, malin

przygotowanie
Listki żelatyny zalać zimną wodą w misce odpowiedniej wielkości i pozostawić do namoczenia na ok 10 minut. Wymieszać sok z marchewki i śmietankę. Podgrzać ale nie gotować. Namoczoną żelatynę odcisnąć i dodać do ciepłego płynu. Wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Rozlać do 3 lub 4 pojemników, przykryć wierzch folią i po przestudzeniu wstawić do lodówki aby deser stężał. Smacznego!
Uwagi : Można dodać nieco cukru - tyle ile lubimy. Zamiast żelatyny w listkach możemy oczywiście użyć żelatyny w proszku i zastosować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów