Marchewka w roli głównej
W pochmurne dni lubię gdy jedzenie jest choć trochę kolorowe. Gdy za oknem szaro i pada deszcz, ja podświadomie komponuje kolorowe dania i tak czerwień przeplata się z zielenią, żółcią czy pomarańczą. Dzisiejsze danie jest mocno pomarańczowe za sprawą marchewki. To właśnie z niej stworzyłam małe i cieple danie, które swą optymistyczną barwą bez trudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch, a co najważniejsze smaczna.
Flan z marchewki
składniki:
- 400 g marchewki
- 2 jajka
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- masło do posmarowania foremek
wykonanie:
Obraną marchewkę kroimy w plasterki równej grubości. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą na tyle by przykryć marchewki. Dodajemy kurkumę i sól, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.
Odcedzamy i miksujemy marchewki. Dodajemy następnie mascarpone, mielone migdały, jajka i wszystko ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je masą marchewkową.
Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C.
Uwagi: Przepis jest na 4 małe kokilki lub 3 większe, takie jak na zdjęciu.