Marcepanowe serniczki z granatem
Wrzesień żegnam delikatnymi serniczkami z marcepanem i granatem, na grubym, pysznym spodzie.
Marcepanowe serniczki z granatem
/12 serniczków/
spód:
150g ciastek maślanych
4 łyżki otrębów żytnich
3 łyżki oleju kokosowego
masa serowa:
250g mascarpone
250g ricotty
100g marcepanu
3 łyżki mleka
1 białko
1 jajko
1 granat
Ciastka wraz z otrębami rozdrobnić w malakserze. Dodać olej kokosowy i zmiksować na gładką masę. Włożyć przygotowaną masę (docisnąć) do papilotek i do formy. Wstawić do lodówki.
Mascarpone i ricottę zmiksować. Dodać białko, jajko i mleko. Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Wsypać pokrojony w drobną kostkę marcepan. Wymieszać. Masę przełożyć do wcześniej przygotowanych papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwi piekarnika i trzymać tam serniczki przez około 1 godzinę. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem udekorować ziarenkami granatu. Można jeszcze schłodzić w lodówce. Smacznego!