Marcepanowe ciasto z gruszkami
Bardzo smaczne ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Zielenina. Piekłam je w mniejszej blaszce niż zalecana i dlatego musiałam wydłużyć czas pieczenia o prawie 20 minut. Lekko mi się z tego powodu ciasto z wierzchu spiekło, no ale w smaku to niczemu nie przeszkadzało. Gruszki z marcepanem tworzą bardzo fajne połączenie..naprawdę warto wypróbować, zwłaszcza teraz, kiedy wciąż mamy sezon na te owoce.
Składniki (forma o średnicy ok. 26cm, ja piekłam w takiej o średnicy 23):
- pół kilograma gruszek (ale mogą być też jabłka lub śliwki)
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g masy marcepanowej
- 125 g miękkiego masła
- 125 g (dałam pół na pół zwykły z brązowym)
- 1 paczka cukru waniliowego
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 3 średnie jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru (u mnie brązowy)
- duża szczypta cynamonu (u mnie pół łyżeczki)
- ewentualnie cukier puder do posypania (pominęłam)
Wykonanie: