Marcepanowe ciasteczka norweskie
Tak myślałam, że będą pyszne :)
Są - kruche, delikatne, słodkie...
Przepis od Vidarki z forum CinCin.
Składniki:
250 gr masła(koniecznie)
125 gr cukru pudru
85 gr startego na grubej tarce marcepanu
starta skórka z 1 cytryny
250 gr mąki
Masło+ cukier ubić na puch,dodać resztę składników-zmiksować.Masa powinna być miękka i trochę klejąca. Wyłożyć ją na folię, posypać trochę mąką, żeby uformować wałek, zawiną w folię i wsadzić do lodówki na 2-3 godz,albo zamrażarki na 20 min - ja trzymałam 2 dni :).
Po tym czasie odwinąć z folii, obtoczyć w żółtku i grubym cukrze lub kokosie. Pokroić na plasterki(cieńsze i rumiane dadzą chrupiące ciasteczka, grubsze i jasnozłote-mięciutkie)
Rozgrzać piekarnik.Piec w 180stC ok.10 min (trzeba pilnować!) - ja piekłam 2 blachy po12 minut
Można przechowywać dłuuugo w puszkach