Marcepanowe babeczki z jagodami
- Wynik: 55
- Czas przygotowania: 40minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Ostatnie 2 dni spędziłam w lesie. Uparłam się, że w tym roku zrobię sobie spory zapas jagód na zimę, chociaż jest to bardzo żmudna praca. Jagodzińców jest dużo ale jagód znacznie mniej a przez panującą suszę te, które znalazłam nie były zbyt okazałe. No ale ziarnko do ziarnka i zawsze coś się uzbiera. Zapasy już zrobiłam ale małą część musiałam wykorzystać na bieżąco. Zrobiłam babeczki z marcepanowym nadzieniem, które bardzo zaskoczyły mnie swoim smakiem. Były tak dobre, że znikły prawie wszystkie jednego dnia.
Składniki- Składniki na ciasto
- masło - 125 g
- mąka - 230 g
- cukier puder - 1 łyżka
- jajko - 1
- Składniki na nadzienie
- marcepan - 125 g
- cukier - 3 łyżki
- masło - 2 łyżki
- mąka - 1 łyżka
- jajka - 2
- jagody - 200 g
Masło, mąkę i cukier puder rozetrzeć na frudki, dodać jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na 12 części i wylepić nimi aluminiowe foremki. Ponakłuwać spody widelcem i wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie podgrzać piekarnik do 200 stopni.
Marcepan zetrzeć na tarce o małych otworach i wymieszać go z cukrem oraz masłem. Dodać do masy jajka, mąkę i całość starannie wymieszać. Wyjąć spody z lodówki i wypełnić nadzieniem. Następnie udekorować każdą babeczkę łyżką umytych i osuszonych jagód. Piec babeczki przez około 15 min.
Smacznego:)