Marbré au chocolat parfumé a l'orange
Czasem gdy mam zly dzien lubie zamknac sie w kuchni i cos upichcic. To ciasto jest wlasnie wynikiem takiego szybkiego odreagowania. Zamiast zloscic sie na czlonkow mojej rodziny spozytkowalam energie w bardziej przyjemny sposob.
Przepis na ten marmurek czekoladowy pochodzi z francuskiej ksiazki "Chocolat". Polaczenie czekolady z aromatem pomaranczy jest ostatnio moim ulubionym zestawieniem. Te dwa smaki wspaniale przenikaja sie w tym ciescie.
Skladniki odliczone sa na dosc mala, nietypowa foremke, ale w przypadku mojej rodziny to doskonale rozwiazanie i gwarancja, ze ciasto szybko zniknie.
skladniki:
80g czekolady gorzkiej
150g miekkiego masla
200g cukru
1 lyzeczka esensji waniliowej
2 jajka
300g maki
125 ml mleka
2 lyzki soku z pomaranczy
skorka z 1 pomaranczy
polewa:
100g gorzkiej czekolady
50g masla
Wykonanie:
W kapieli wodnej topimy czekolade podzielona na kawaleczki.
W misce ubijamy mikserem maslo, cukier, esensje waniliowa na jednolita mase. Nastepnie dodajemy po jajku ciegle ubijajac ciasto. Dokladamy make i mleko i ubijamy jeszcze przez chwile.
Ciasto dzielimy na dwie czesci. Do jednej dodajemy roztopiona czekolade, do drugiej sok i skorke z pomaranczy.
Foremke o wymiarach 7x26 cm smarujemy maslem. Ciasto wykladay na przemian raz ciemne, raz jesne.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo godzine.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremki i polewamy czekolada roztopiona wraz z maslem. Odstawiamy do zastygniecia czekolady.
Smacznego!