Mapo Tofu
Mapo tofu to słynne syczuańskie danie, którego niezbędnym składnikiem jest pasta z fermentowanego bobu i chili, Doubanjiang (Toban Djan, chili bean sauce). Naprawdę warto poszukać jej w sklepach z azjatycką żywnością. W połączeniu z pieprzem syczuańskim nadaje daniu niepowtarzalny smak. Mapo Tofu można przyrządzić też bez mięsa, akurat takiej wersji miałam okazję spróbować w restauracji z autentyczną kuchnią chińską.
Mapo Tofu
- 120g mielonego mięsa*
- 2 łyżeczki wina Shaoxing (lub sherry)
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 3 łyżki pasty Doubanjiang
- 2 łyżki posiekanej dymki + do posypania
- 400g tofu
- 2 łyżeczki oleju chili
- 1/4 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
- 1 łyżeczka cukru (lub erytrolu)
1) Wymieszać mięso, wino Shaoxing, sos sojowy i imbir.
2) Wymieszać skrobię kukurydzianą z 1 łyżką wody i ostawić.
3) Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać pieprz syczuański, smażyć, aż będzie chrupiący i zdjąć z patelni.
4) Dodać mięso i pastę Doubanjiang i smażyć przez chwilę, mieszając.
5) Dodać posiekaną dymkę i smażyć przez minutę.
6) Pokrojone w kostkę tofu rozłożyć na mięsie.
7) Dodać olej chili, przyprawę pięciu smaków, erytrol i szklankę wody.
8) Przykryć i gotować przez 10-15 minut, aż sos zredukuje się o połowę.
9) Doprawić do smaku i delikatnie wymieszać.
10) Dodać wodę ze skrobią, wymieszać i zdjąć z ognia.
11) Podawać z ryżem, posypane dymką i zgniecionym pieprzem syczuańskim.
* wieprzowiny, kurczaka lub indyka
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 250 kcal