Mango lassi

Mango lassi
Zdjęcie - Mango lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mango lassi - lekki, gładki, kremowy, owocowy i słodki - absolutnie boski. Napój jest uzależniający, a przygotowuje się go expresowo.
Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu i wody w proporcji 1:1. Słodkie odmiany są z dodatkiem cukru, szafranu, soku owocowego lub owocowego puree jak mango-lassi.
Lassi pije się dla orzeźwienia w upalne dni i do ostrych azjatyckich potraw. Tłuszcz z jogurtu niweluje ostrość przypraw i wspomaga trawienie. Istnieje wiele odmian tego napoju, każdy azjatycki kraj ma swoją unikalną recepturę.
W wersji podstawowej lassi jest rzadkie, ale można przygotować wersję gęstszą do jedzenia łyżeczką - idealny jako deser na podwieczorek lub pożywne śniadanie.
Mango to owoc średniokaloryczny (60 kcal w 100 g), ale można go spożywać bez obaw o szczupłą sylwetkę. Mango ze względu na bogactwo składników odżywczych należy do grona najbardziej pożywnych owoców świata. Obecność mangiferyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym czyni z mango owoc niezwykle pożądany w zdrowej diecie.

Składniki na 2 porcje:
Zdjęcie - Mango lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 dojrzały owoc mango
150-200 ml jogurtu greckiego
150-200 ml wody mineralnej
szczypta kardamonu

Wykonanie:
  • z mango odkroić 2 grube plastry prowadząc nóż przy pestce. Miąższ pokroić w kostkę, następnie wywinąć go i odkrawać kostki mango wprost do kielicha blendera. To samo uczynić z drugą połówką. Pozostałe resztki miąższu dodać do blendera
  • dodać wodę i jogurt, następnie zmiksować go na gładki mus
  • podawać ze świeżo utarym w moździerzu kardamonem
Uwagi: W upalne dni dodaj lodowatą wodę lub kostki lodu. Gdy owoc nie jest zbyt dojrzały i słodki dodaj miód lub cukier

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Mango lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów