Mango lassi
Lassi Jest to indyjski napój przygotowany z jogurtu, wody i przypraw. Orzeźwiający w upalne dni.
Lekki, kremowy i sycący. Można zamiast jogurtu użyć mleka kokosowego, sojowego lub migdałowego, albo wody z kostkami lodu. Napój będzie wtedy miał rzadszą konsystencję. Pasują też listki mięty, które nadadzą koktajlowi orzeźwienia. Szczypta mielonego, zielonego kardamonu podkreśli smak. Doprawić można w zależności od preferencji. Ja miałam bardzo dojrzały i słodki owoc. Ale polecam odrobinę syropu klonowego lub łyżkę miodu i sok z połowy cytryny lub limonki.
Składnki:
- 1 dojrzały owoc mango
- 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego lub o lżejszej konsystencji
- 0,5 szklanki zimnej wody (jeśli chcemy koktajl o rzadszej konsystencji)
- łyżka miodu lub syropu klonowego (jeśli mango będzie za mało dojrzałe i słodkie)
- szczypta zmielonego kardamonu ( opcjonalnie)
- kilka świeżych listków mięty i sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
Owoc mango odkroiłam od pestki.
Ponacinałam je w kostkę.
Do wysokiego naczynia wlałam jogurt.
Dodałam do niego pokrojone kawałki mango.
Dodałam kardamon i zmiksowałam wszystko na gładki mus.
Wystarczy przelać napój do szklaneczek i delektować się nim w upalne dni.
Ja czasem dodaję jeszcze otręby. Wtedy znakomicie zastąpi nam taki gęsty napój śniadanie.
Smacznego!