Mango lassi
 
            
  
 
 Lassi Jest to indyjski napój przygotowany z jogurtu, wody i przypraw. Orzeźwiający w upalne dni. 
  
 
 Lekki, kremowy i sycący. Można zamiast jogurtu użyć mleka kokosowego, sojowego lub migdałowego, albo wody z kostkami lodu. Napój będzie wtedy miał rzadszą konsystencję. Pasują też listki mięty, które nadadzą koktajlowi orzeźwienia. Szczypta mielonego, zielonego kardamonu podkreśli smak. Doprawić można w zależności od preferencji. Ja miałam bardzo dojrzały i słodki owoc. Ale polecam odrobinę syropu klonowego lub łyżkę miodu i sok z połowy cytryny lub limonki. 
  
 
 
 Składnki:
- 1 dojrzały owoc mango
- 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego lub o lżejszej konsystencji
- 0,5 szklanki zimnej wody (jeśli chcemy koktajl o rzadszej konsystencji)
- łyżka miodu lub syropu klonowego (jeśli mango będzie za mało dojrzałe i słodkie)
- szczypta zmielonego kardamonu ( opcjonalnie)
- kilka świeżych listków mięty i sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
 
 Owoc mango odkroiłam od pestki. 
  
 
 Ponacinałam je w kostkę. 
  
 
  
 
 Do wysokiego naczynia wlałam jogurt. 
  
 
 Dodałam do niego pokrojone kawałki mango. 
  
 
  
 
 Dodałam kardamon i zmiksowałam wszystko na gładki mus. 
  
 
  
 
 Wystarczy przelać napój do szklaneczek i delektować się nim w upalne dni. 
  
 
 Ja czasem dodaję jeszcze otręby. Wtedy znakomicie zastąpi nam taki gęsty napój śniadanie. 
  
 
 Smacznego! 
 
 
            