Małpi chleb
Święta, święta i po świętach! Nie ma jednak się czym martwić, przecież zawsze jest okazja, aby upiec coś smakowitego ?
Jeśli jeszcze nie macie dosyć cynamonowych wypieków to musicie koniecznie spróbować małpiego chleba.
Do drożdżowego ciasta przemyciłam rozgniecione banany, aby dodały wypiekowi naturalnej słodyczy. Podrośnięte ciasto podzieliłam na kulki, obtoczyłam w cynamonowym cukrze i ułożyłam ciasno w formie z kominem (na babkę).
Wyszedł z tego przepyszny bananowo-cynamonowy małpi chleb do odrywania.
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- suszonych drożdży instant - 5 g
- cukru - 50 g
- letniego mleka - 200 ml
- szczypta soli - 1
- banany - 2 szt.
- masła (nadzienie) - 70 g
- cukru (nadzienie) - 3 łyżki
- cynamonu (nadzienie) - 3 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- waga kuchenna
- forma z kominem
- rondel
Przepis:
1. Banany rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, rozgniecione banany, szczyptę soli. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto przed 5 minut, aż będzie elastyczne (może się przy tym lekko kleić). Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy dwa rulony i wycinamy paseczki, z których formujemy kulki podobnej wielkości (ok. 40 sztuk).
4. W rondlu topimy masło, dodajemy cukier i cynamon. Formę z kominem (do babki) smarujemy masłem. Każdą kulkę zamaczamy w cynamonowym maśle, a następnie układamy ciasno w formie.
5. Tak przygotowaną formę zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
6. Chlebek pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, metodą góra-dół. Formę z upieczonym chlebkiem odwracamy dnem do góry i przerzucamy na tacę lub talerz, studzimy.
Upieczony chleb studzimy. Serwujemy ze Smakowitą de Luxe.