Maliny pod razowo-migdałową kruszonką
Prosty i szybki deser z owocami zapiekanymi pod kruszonką. Głównym składnikiem deseru są sezonowe owoce / maliny/ i kruche ciasto przygotowane na bazie masła i mąki razowej z dodatkiem migdałów. Gatunek owoców i skład kruszonki jest zupełnie dowolny i właśnie dlatego deser można przygotować w dowolnej kompozycji smakowej z wykorzystaniem ulubionych rodzajów mąki i dodatków.
Deser zawsze się udaje, smakuje wyśmienicie i jest jedyny w swoim rodzaju.
Wystarczy kilkanaście minut, niewiele składników by z naszej kuchni ulatniał się
niesamowity zapach zapiakanych owoców.
Składniki:
- 0,75 szklanki mąki pszennej razowej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 110 g masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
oraz
- 500 g malin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki płatków lub słupków migdałowych
- masło do smarowania foremek
Wykonanie:
Mąkę połączyć z migdałami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło i palcami rozetrzeć wyrabiając kruszonkę. Naczynia żaroodporne/kokilki/ posmarować masłem. Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Do każdego naczynia nałożyć porcję owoców do 3/4wysokości. Posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C na ok. 25-30 min. lekkiego zrumienienia kruszonki.
Podawać na ciepło ze śmietaną lub lodami.
Zamiast mielonych migdałów do kruszonki można dodać wiórki kokosowe.