Malinowa pianka na biszkoptach

Lato to taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej i częściej robimy serniki bez pieczenia, ciasta z owocami i ciasta  galaretką.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, lekkie ciasto na biszkoptach, które jest idealnym pomysłem na upalny dzień.

Wspaniale orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodkości!

Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się błyskawicznie!

Ja zrobiłam z malinami – Wy możecie śmiało dodać swoje ulubione, sezonowe owoce!

Będzie pysznie!

Polecam!

 Zdjęcie - MALINOWA PIANKA NA BISZKOPTACH - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

(  tortownica 24-26 cm )

* biszkopty podłużne lub okrągłe – ok. 20 szt

* galaretka malinowa – 2 op

* śmietana 36% kremówka – 300 ml

* maliny – ok.150 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dno tortownicy wykładamy papierem, układamy biszkopty ( możemy delikatnie nasączyć herbatą ).

Jedną galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy cieniutkim strumieniem tężejącą, zimną galaretę i cały czas ubijamy.

Wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki.

Drugą galaretkę malinową rozrabiamy w 400 ml wody, studzimy, odstawiamy do tężenia.

Na piankę wysypujemy maliny, zalewamy tężejącą galaretką.

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy