Malinowa pianka na biszkoptach
Lato to taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej i częściej robimy serniki bez pieczenia, ciasta z owocami i ciasta galaretką.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, lekkie ciasto na biszkoptach, które jest idealnym pomysłem na upalny dzień.
Wspaniale orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodkości!
Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się błyskawicznie!
Ja zrobiłam z malinami – Wy możecie śmiało dodać swoje ulubione, sezonowe owoce!
Będzie pysznie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24-26 cm )
* biszkopty podłużne lub okrągłe – ok. 20 szt
* galaretka malinowa – 2 op
* śmietana 36% kremówka – 300 ml
* maliny – ok.150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dno tortownicy wykładamy papierem, układamy biszkopty ( możemy delikatnie nasączyć herbatą ).
Jedną galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy cieniutkim strumieniem tężejącą, zimną galaretę i cały czas ubijamy.
Wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki.
Drugą galaretkę malinową rozrabiamy w 400 ml wody, studzimy, odstawiamy do tężenia.
Na piankę wysypujemy maliny, zalewamy tężejącą galaretką.
Smacznego!