Malinowa kaszka manna

Malinowa kaszka manna

Na zakończenie akcji ”Skandynawskie Lato” proponujemy Wam razem z Anią i Malwinną visipipuuro - pyszny owocowy deser, który równie dobrze sprawdzi się jako opcja śniadaniowa. Z pewnością polubią ją wszyscy fani kaszy manny. Deser ten jest bardzo popularny w Finlandii i Szwecji, a do jego przygotowania używa się różnych owoców - najczęściej jagody brusznicy. Ja zrobiłam visipipuuro z malinami :)
Charakterystyczna dla tego deseru jest lekka i puszysta konsystencja, ponieważ kaszkę po ugotowaniu ubija się mikserem. Mnie osobiście kojarzy się ta kaszka z biedronkowym „Mlecznym Startem”, tyle że po pierwsze jest dużo smaczniejsza, a po drugie nie zawiera tych wszystkich emulgatorów, stabilizatorów, sztucznych aromatów i utwardzonych tłuszczów roślinnych, które są tam w składzie.
Zatem - zdecydowanie warto wypróbować :)

Zdjęcie - Malinowa kaszka manna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MALINOWA KASZA MANNA
(2 porcje)
400ml mleka,
5 łyżek kaszy manny,
250g malin + kilka sztuk do dekoracji,
2-3 łyżki cukru

Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. W garnku wymieszać mleko, cukier i zmiksowane maliny. Doprowadzić do wrzenia, po czym wsypać mannę, intensywnie mieszając. Gotować na małym ogniu, mieszając, około 5 minut, aż kaszka zgęstnieje. Ewentualnie jeszcze dosłodzić. Odstawić do przestygnięcia, po czym dokładnie zmiksować, aż nabierze puszystej konsystencji. Przełożyć do miseczki i udekorować pozostałymi owocami.


Zdjęcie - Malinowa kaszka manna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów