Malinowa delicja

Leciutkie jak chmurka ciasto malinowa delicja z mnóstwem owoców, galaretką i zatopionymi w niej ciasteczkami.

Spód to tradycyjny biszkopt, który możesz lekko nasączyć np. wodą z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych z odrobiną likieru.

Warstwa mocno malinowa z przecierem malinowym, galaretką i dodatkiem świeżych malin w środku.

Całość przykryta malinową galaretką i zatopionymi w niej pysznymi ciasteczkami.

Malinowa delicja nie tylko ma przepiękny różowy kolor, ale przede wszystkim jest to leciutki deser o mocno malinowym smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.

Zdjęcie - Malinowa delicja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MALINOWA DELICJA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 duże opakowanie ciastek delicji lub podobnych np. malinowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Dwie galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zaczną lekko tężeć.
350 g malin podgrzewamy razem z wodą, aż zaczną się gotować i rozpadną. Przecieramy przez sitko pozbywając się pestek. Następnie ponownie podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia razem z cukrem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy stopniowo masę malinową i miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy świeże maliny i delikatnie łączymy. Wykładamy na biszkopt i układamy na wierzchu delicje. Wkładamy do lodówki, aż masa będzie ścięta. Wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Zdjęcie - Malinowa delicja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Malinowa delicja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Malinowa delicja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sos z suszonych wędzonych śliwek i cebuli

Sos z suszonych wędzonych śliw…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Koktajl piernikowy z płatkami owsianymi

Koktajl piernikowy z płatkami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kompot z suszu
1

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Budyń kokosowo-jabłkowy

Budyń kokosowo-jabłkowy

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Świąteczna bagietka

Świąteczna bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto hukzulka
1

Ciasto hukzulka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Linzer Augen - świąteczne ciasteczka z Linzu
2

Linzer Augen - świąteczne cias…

food² food²
Food Square

Bułki grahamki

Bułki grahamki

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
1

Tort czekoladowy z kremem czek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne
1

Pierniczki świąteczne – miękki…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia