Małe słodkości


Muffiny, które przygotowałam tydzień temu na urodziny młodszej córki już dawno poszły w zapomnienie. Myślę jednak, że warto odtworzyć ten przepis gdyż był zdrowy, ciekawy i co ważniejsze dość szybki. Zdjęć co prawda nie ma zbyt wiele, zaledwie jedno, ale nie o zdjęcie tu chodzi. Liczy się receptura, którą można wykorzystać gdy mamy ochotę na zdrowe słodycze lub gdy przychodzą niezapowiedziani goście. Tak więc do dzieła!
Muffiny owsiane z jabłkiem składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- mleczko kokosowe 165 ml - mała puszka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki daktyli
- 1 jabłko
wykonanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut by zmiękły. Następnie odcedzamy je i miksujemy z mleczkiem kokosowym. Do tej mikstury dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą suche składniki i dodajemy do nich mokre. Na końcu dokładamy jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy i napełniamy ciastem foremki do muffinek. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C.