Malasadas – portugalskie pączki
Cenię sobie prostotę w kuchni i nieskomplikowane receptury. To żadna tajemnica. Bywam zabiegana, a czasem nieco leniwa, ale nie rezygnuję z niczego, po prostu zdarza mi się iść drogą na skróty. Uwielbiam też drożdżowe wypieki dlatego w okresie karnawału przynajmniej raz pojawiają się pączki właśnie te drożdżowe. Ale jak wiadomo z ich przygotowaniem jest niemało pracy i bałaganu. No, ale w końcu warto, bowiem takich jak te domowe, w sklepach, nawet tych najlepszych trudno szukać i jeszcze trudniej znaleźć.
W poszukiwaniu pączkowych rozmaitości z różnych zakątków świata dotarłam do malasadas. Pochodzą ze słonecznej Portugalii, jada się je na Hawajach, a dziś także w moim domu. Mimo, że malasadas to pączki na bazie drożdży, przygotowuje się je szybko i bezproblemowo. Wszystko dzieje się w jednej misce, a ciasto nakłada się wprost do gorącego tłuszczu za pomocą dużej łyżki. Tradycyjnie są to pączki bez nadzienia, ale z powodzeniem można je nadziać tuż po usmażeniu lub podać z konfiturą, płynną czekoladą lub innym kremem. Ja podałam do nich masło jabłkowe. W takim połączeniu smakują wybornie – puszyste, miękkie i delikatne. Idealne do popołudniowego podjadania przy kawie.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mleka skondensowanego
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie 7g suchych drożdży
- 40g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier do oprószenia
- olej do smażenia ok 1litr
Przygotowanie krok po kroku:
- Masło rozpuść i lekko przestudź.
- Mleko i wodę lekko podgrzej, powinny być letnie, nie gorące.
- Jajka roztrzep widelcem. Połącz wszystkie płynne składniki razem i wymieszaj
- Mąkę połącz z cukrem i drożdżami.
- Do suchych składników dodawaj płynne jednocześnie mieszając drewnianą łyżką.
- Energicznie mieszając łyżką (lub mikserem) zarób jednolite i elastyczne ciasto o konsystencji przypominającej gęste ciasto na racuchy.
- Odstaw na 30-45 minut aż podwoi swoją objętość.
- W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180°C.
- Łyżką nakładaj ciasto bezpośrednio do gorącego oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron. Możesz też natłuścić dłonie w oleju i formować kulki z ciasta. Pączki będą wówczas foremniejsze.
- Osącz z nadmiaru oleju, a następnie obtocz je lekko w cukrze.
- Możesz też nadziać je konfiturą lub dowolnym nadzieniem lub podać konfiturę osobno.
- Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, tego samego dnia.
Smacznego!