Makowy warkocz drożdżowy

Makowy warkocz drożdżowy
Zdjęcie - Makowy warkocz drożdżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Warkocz makowy to doskonała odmiana tradycyjnej zawijanej strucli makowej. Idealny wypiek dla początkujących z ciastem drożdżowym, bo przy warkoczu nie musisz zawijać ciasta w pergamin i drżeć, pęknie, nie pęknie. Zawsze się uda, a jak smakuje! Jeśli jeszcze jako nadzienia użyjesz domowej masy makowej sukces gwarantowany! Warkocz jest sporych rozmiarów, ale to nic, bo nadmiary spokojnie możesz zamrozić. Bardzo polecam!
Przepis na tradycyjny drożdzowy zawijany makowiec znajdziesz tutaj.
Jeśli nie przepadasz na ciastem drożdżowym zapraszam po przepis na świetny makowiec na kruchym spodzie - na blogu - tutaj.

Składniki na ciasto:

Zdjęcie - Makowy warkocz drożdżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowy warkocz drożdżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
50 g cukru
50 g miękkiego masła
180 ml mleka
1 jajko + 1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant
Masa makowa:
z przepisu tutaj

Wykonanie:
  • mleko lekko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i zamieszać rózgą do rozpuszczenia
  • do misy robota odważyć kolejne składniki, wlać mleko z drożdżami, wbić jajka i mieszać hakiem do połączenia składników. Na koniec wmieszać w porcjach miękkie masło. Zagniatać hakiem do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • w międzyczsie przygotować masę makową wg tego przepisu
  • wyrośnięte ciasto wyjąć z misy na stolnicę, odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Rozsmarować mak i zwinąć ciasto w rulon. Przeciąć wzdłuż na pół i zwinąć w prosty dwustopniowy warkocz. Przy zwijaniu widoczne zwoje makowe wywijać na zewnątrz. Ułożyć warkocz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po przekątnej, ze względu na rozmiary warkocza. Jeśli nie mieści się na blaszce możesz z warkocza uformować wieniec
  • warkocz przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięty warkocz posmarować białkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka i piec w 180`C 30-35 minut. Podawać wg uznania: posypany cukrem pudrem lub z lukrem
SMACZNNEGO !

Zdjęcie - Makowy warkocz drożdżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów