Makówki ;)

Makówki ;)
Kolejna nowość, jaka pojawiła się na naszym wigilijnym stole to makówki. Zdecydowałyśmy się z mamą zrobić ją niemal w ostatniej chwili, w zamian za kutię.
Makówki nie są zbyt popularne w małopolsce i w mojej rodzinie nikt o nich nie słyszał – poza tatą, który często jeździ na delegacje na Śląsk. Bo makówki to potrawa pochodząca właśnie z rejonów Śląska i Zagłębia.
My z mamą usłyszałyśmy o tej potrawie z telewizji (tu nastąpiło małe zamieszanie, gdyż w TV nazywali tę potrawę "makiełki") i odtworzyłyśmy ją, trochę improwizując po naszemu. Zamiast chałki można użyć zwykłej bułki pszennej lub sucharków, ale uznałyśmy, że chałka będzie najsmaczniejsza. Mak można oczywiście mielić i parzyć samemu, dosładzając itd., my poszłyśmy trochę na łatwiznę. Co wcale nie oznacza, że makówki były gorsze ;) Były przepyszne i szczerze mówiąc, smakowały nam nawet trochę bardziej niż kutia ;) Za rok będzie powtórka!

Zdjęcie - Makówki ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MAKÓWKI
1 słodka chałka drożdżowa,
1 puszka masy makowej,
30g masła,
2 łyżki miodu,
100g migdałów,
100g rodzynek,
50g orzechów włoskich,
po 2-3 sztuki suszonych daktyli i moreli,
1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
kilka kropli aromatu migdałowego,
ok.50 ml rumu,
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
+ dodatkowo 50g płatków migdałowych i paseczki skórki pomarańczowej do dekoracji

Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Orzechy, daktyle i morele drobno pokroić.
W rondlu stopić masło, dodać wszystkie bakalie, doprawić cynamonem i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać miód, wymieszać, następnie wrzucić masę makową, polać 0,5 szklanki mleka i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia, dodać rum i aromat migdałowy.
Pozostałe mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i cukier wanilinowy. Przelać mleko na głęboki talerz.
Chałkę pokroić na niezbyt grube plastry. Kromki chałki maczać w mleku i układać na zmianę w misce warstwę chałki, warstwę maku, warstwę chałki i tak dalej (na wierzchu powinien być mak). Wierzch udekorować płatkami migdałów uprażonych na suchej patelni i paseczkami skórki cytrynowej.

Gotowe makówki włożyć do lodówki na minimum kilka godzin, ale można też przygotować je dzień wcześniej – będą bardziej „przegryzione”. Przed podaniem wg mnie lepiej jest jednak wyjąć je z lodówki, by nieco się ogrzały (mnie w temperaturze bliższej pokojowej smakują bardziej niż takie zimne z lodówki).

Zdjęcie - Makówki ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Makówki ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów