Makowiec zawijany
W okresie świąteczno - noworocznym makowiec rządzi w naszym domu. I odkąd pamiętam, tylko taki był pieczony. Nie udało mi się go wrzucić przed świętami, bo piekłam w ostatniej chwili. Na prośbę sąsiadki podaję go dzisiaj, żeby był na zaś ;-) Z podanej porcji wychodzą 3 makowce. Zazwyczaj dzielę i zamrażam, żeby wyjąć przy jakiejś okazji. A że dziś są moje urodziny i okazja jest - to proszę się częstować:-)
Składniki na 3 makowce:
- 3,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 8 dkg drożdży,
- 1 szkl. mleka,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 białko + łyżeczka mleka do posmarowania ciasta,
masa makowa
- 600 g maku suchego mielonego,
- mleko,
- 1 łyżka masła,
- 1 szkl. cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 2 białka,
- skórka z 1 cytryny,
- skórka z 1 cytryny,
- cukier waniliowy,
- 200 g posiekanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, ewentualnie rodzynki),
lukier: 1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki gorącej wody, odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie: Przygotować masę makową: W rondlu roztopić masło, dodać cukier, miód, mak i bakalie. Podlać mlekiem, żeby miał dobrą konsystencję. Smażyć kilka minut minut ciągle mieszając. Masę schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać i odstawić. Podzielić na 3 części. Przygotować ciasto drożdżowe: Do 100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru wymieszać. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objetość. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, sztyptę soli. Powoli wlewać stopione, ciepłe masło, wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt. Białkiem wysmarować powierzchnię. Masę makową równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Ciasto zwinąć ciasno w rulon,zaczynając od dolnego, długiego brzegu. Boki podwinąć pod spód. Zrobić 3 makowce. Posmarować białkiem. Każdy makowiec owinąć papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni, przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie. Piekarnik rozgrzać do 185°C (funkcja góra / dół), piec ok. 40 - 50 minut do złotobrązowego koloru. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić. Przygotować lukier z podanych składników. Posmarować przestudzone makowce.