Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Banalnie prosty makowiec na kruchym cieście zawsze się sprawdza w czasie świat Bożego Narodzenia. Ilość bakalii w tym cieście jest u mnie dość spora ale można ją zredukować bo wiem, że nie każdy lubi. Wierzch można posypać cukrem pudrem, ja jednak zdecydowanie wolę tu lukier.

Zdjęcie - Makowiec na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 450 g  mąki
  • puszka masy makowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki ulubionych bakalii
Z masła, żółtek, mąki, proszku do pieczenia i łyżki cukru pudru zagnieść ciasto. Wyłożyć dużą prostokątną blachę (standardową) i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Na schłodzone ciasto  wyłożyć masę makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów