Makowiec japoński
#materiał zawiera linki sponsorowane
Dziś zapraszam na kolejny przepis, o który prosiliście mnie na fb, to mój ulubiony makowiec z jabłkami zwany także często japońskim, prosty w wykonaniu, wilgotny i pełen maku, bez dodatkowej warstwy ciasta, która jest tu całkowicie zbędna. Możecie do niego dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy, suszoną żurawinę, wszystko to tylko wzbogaci jego smak. Jakoś tak się składa, że robię go tylko na święta i chyba dlatego smakuje mi jeszcze bardziej. Ciekawa jestem, jakie ciasto z makiem Wy lubicie najbardziej i robicie najczęściej?
Przy okazji, jeśli szukacie pomysłów na ciekawe, a jednocześnie prezenty zobaczcie sobie koniecznie zestaw do fondue, zestaw do sushi albo deski do serwowania przekąsek.
Składniki
- 500 g maku
- 1 litr mleka
- 5 dużych jabłek
- 200 g cukru
- 6 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki
- 8 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- łyżka skórki pomarańczowej
Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy do momentu aż wchłonie całe mleko (dzięki temu nie będzie trzeba go odcedzać :)), a następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, miód, mąkę, kaszę, jabłka i proszek do pieczenia oraz bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec, stopniowo, dokładnie mieszam z ciastem. Przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy w ulubiony sposób. Ja najczęściej polewam roztopioną czekoladą.