Makowiec japoński
Czemu, to ciasto nazwano makowcem japońskim ? Nie mam bladego pojęcia.
Pod taką nazwą go poznałam i taką nazwę posyłam dalej. Ta, tajemnicza nazwa skrywa, niezwykle ciekawą wersję makowca, makowca z jabłkami.
Myślę, że to ciasto zawładnie sercami fanów, klasycznego makowca i przyjemnie wilgotnych ciast.
Ja, osobiście jestem zachwycona, smakiem i konsystencją tego ciasta.
Niezwykle aromatyczne, wilgotne za sprawą jabłek, pełne chrupiących bakalii.
Znakomite, po prostu idealne ciasto.
Niebo w gębie!
To mój numer jeden wśród makowców!
Składniki:
- 200g suchego maku (mielony)
- 5 jabłek
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 200g masła
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 25ml amaretto
- 1 szklanka bakalii ( rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, pekan, żurawina)
Mleko zagotować, dodać mak.
Zostawić do napęcznienia.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.
Dodać mąkę, kaszę, proszek do pieczenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Połączyć z masą.
Dodać posiekane orzechy i amaretto.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownica 26cm).
Makowiec piec ok. 50 minut w 180C.