Makowiec japoński

Makowiec japoński

Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czemu, to ciasto nazwano makowcem japońskim ?  Nie mam bladego pojęcia.
Pod taką nazwą go poznałam i taką nazwę posyłam dalej. Ta, tajemnicza nazwa skrywa, niezwykle ciekawą wersję makowca, makowca z jabłkami.
Myślę, że to ciasto zawładnie sercami fanów, klasycznego makowca i przyjemnie wilgotnych ciast.
Ja, osobiście jestem zachwycona, smakiem i konsystencją tego ciasta.
Niezwykle aromatyczne, wilgotne za sprawą jabłek, pełne chrupiących bakalii.
Znakomite, po prostu idealne ciasto.
Niebo w gębie!
To mój numer jeden wśród makowców!

Składniki:

  • 200g suchego maku (mielony)
  • 5 jabłek
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 25ml amaretto
  • 1 szklanka bakalii ( rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, pekan, żurawina)

Mleko zagotować, dodać mak.
Zostawić do napęcznienia.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.
Dodać mąkę, kaszę, proszek do pieczenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Połączyć z masą.

Dodać posiekane orzechy i amaretto.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownica 26cm).
Makowiec piec ok. 50 minut w 180C.

Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów