Makowiec jabłkowo-migdałowy

Makowiec jabłkowo-migdałowy
Zdjęcie - Makowiec jabłkowo-migdałowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec jabłkowo-migdałowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec jabłkowo-migdałowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na spód makowca:
  • 250 g mąki
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jajko
na masę:
  • 300-350 g maku
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka amaretto lub rumu
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 3 jabłka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 125 g rozpuszczonej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • starta skórka pomarańczy
ma wierzch:
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 75 g płatków migdałowych
Przygotowanie Składniki na spód zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy nim dno tortownicy o śr. 26 cm i wstawiamy do lodówki.


Do mleka dodajemy amaretto (rum), aromat migdałowy i cukier waniliowy. Mleko podgrzewamy i zalewamy nim mak. Odstawiamy na 20 min. do napęcznienia. Jeśli nie mamy zmielonego maku, przepuszczamy go trzykrotnie przez maszynkę o małym sitku.


Obrane jabłka ścieramy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Dodajemy migdały, skórkę z pomarańczy i margarynę. Mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy do masy. Dodajemy kaszę i proszek.


Ubijamy białka. Dodajemy połowę białek do masy, mieszamy i dodajemy resztę. Masę wlewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 35 min. Gdy makowiec wystygnie, smarujemy wierzch dżemem. Płatki prażymy na suchej patelni, aż staną się złote i posypujemy ciasto.



Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl

Kategorie przepisów