Makowiec babci Danusi

Makowiec babci Danusi
Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • Mąka - 1 kg
  • Drożdży - 80 g
  • Mleko - ½ l
  • Jajko - 2 żółtka
  • Cukier - 250 g
  • Olejek migdałowy
  • Sól - szczypta
  • Margaryna PALMA - 120 g
  • Jajko do smarowania
Nadzienie:
  • Mak - 1,2 kg
  • Mleko - 3 l
  • Margaryna PALMA - 450 g
  • Miód - 2 szklanki
  • Laska wanilii - 3 szt.
  • Orzechy - 300 g
  • Rodzynki - 450 g
  • Skórka pomarańczy kandyzowana - 1,5 szklanki.
  • Jajka - 9 szt.
  • Cukier - 2 szklanki
  • Olej Kujawski 3 ziarna
Przygotowanie

Przesiać mąkę. Zrobić rozczyn, gęstości śmietany, z ⅓ kg mąki, ¼ l mleka, łyżki cukru i drożdży. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać resztę mąki, szczyptę soli, mleko. Dodać rozczyn. Wyrabiać ciasto aż powstaną pęcherzyki i ciasto będzie odstawać od miski. Dodać stopniowo margarynę, olejek migdałowy. Ciasto powinno być miękkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wymyć mak. Zalać gotującym się mlekiem i gotować na małym ogniu około 30 minut. Odsączyć i zmielić mak kilka razy. Roztopić margarynę razem z miodem, dodać wanilię, orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczy. Dodać mak i smażyć masę około 15 minut. Po ostygnięciu dodać żółtka roztarte z cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części (jeśli są duże blachy) albo na 4 jeśli mniejsze. Rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć pierwszą rozwałkowaną część na blasze. Wyłożyć masę makową. Zakryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Posmarować żółtkiem. Piec około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.

Kategorie przepisów