Makowe pancakes
Podobno Amerykanie uwielbiają słodkie śniadania. A ponieważ ja lubię Amerykanów w tym tygodniu przygotowałam coś na ich styl. Już wspominałam, że wolę na słono jednak od czasu do czasu słodkie jedzenie jest jak świeży powiew w upalny dzień:)
Składniki:
- 2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
- 2 filiżanki maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja
- 2 łyżki maku
Żółtka lekko ubić z maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zarumienienia placuszków. Podawać od razu, z ulubionym dodatkiem. Ja podałam z frużeliną jagodową.
Smacznego:)