Maki sushi

Kusiło mnie od jakiegoś czasu i nareszcie zrobiłam. Muszę przyznać, że smakowało całkiem nieźle ;)


Zdjęcie - Maki sushi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Maki sushi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Zdjęcie - Maki sushi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co potrzebujemy?- ryż do sushi- ocet ryżowy- nori (sprasowane wodorosty)- ryby, owoce morza (u mnie surowy i wędzony łosoś, paluszki krabowe)- warzywa (u mnie papryka, ogórek, avokado)- wasabi- sos sojowy- sól- cukierRyż nalezy bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby woda wypływająca była przezroczysta. Przekładamy ryż do garnka i zalewamy wodą. Na każdą szklankę ryżu potrzebujemy 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dwie minuty. Przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień do minimum. Tak gotujemy 10 minut. Wyłączamy ogień i pozwalamy aby ryż sam doszedł przez 10-15 minut (nie odkrywamy garnka). W tym czasie możemy przygotować zalewę octową.Mieszamy 3-4 łyzki octu ryżowego, z lyżeczką soli i połową lyżki cukru. Podgrzewamy, aby sól i cukier dobrze się rozpuściły.Kiedy ryż jest miękki przekładamy go do dużej miski. Delikatnie skrapiamy zalewą octową i mieszamy dokładnie. Kiedy ryż jest chłodny możemy się zabierać do zwijania maków.
Na macie bambusowej kładziemy nori, błyszczącą stroną do dołu i szerszą stroną do siebie, układamy wilgotnymi rękami cienką warstwę ryżu na 3/4 powierzchni. Układamy nadzienie na wysokości 1/3 i zwijamy roladki przy pomocy maty. Mocno dociskamy. Jeśli nori nie chce się skleić, można lekko zwilżyć je wodą. Kroimy każdą roladkę wilgotnym ostrym nożem na 8 części . W odwróconym sushi odwrotnie układamy ryż i nori. Teraz nie pozostaje nic innego jak się zajadać. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego!





Przepisy z tych kategorii

Ryż po marokańsku z warzywami
2

Ryż po marokańsku z warzywami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa gołąbkowa
3

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z szałwią i serem bleu d’Auvergne
1

Risotto z szałwią i serem bleu…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny