Maki sushi
Kusiło mnie od jakiegoś czasu i nareszcie zrobiłam. Muszę przyznać, że smakowało całkiem nieźle ;)
Co potrzebujemy?- ryż do sushi- ocet ryżowy- nori (sprasowane wodorosty)- ryby, owoce morza (u mnie surowy i wędzony łosoś, paluszki krabowe)- warzywa (u mnie papryka, ogórek, avokado)- wasabi- sos sojowy- sól- cukierRyż nalezy bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby woda wypływająca była przezroczysta. Przekładamy ryż do garnka i zalewamy wodą. Na każdą szklankę ryżu potrzebujemy 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dwie minuty. Przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień do minimum. Tak gotujemy 10 minut. Wyłączamy ogień i pozwalamy aby ryż sam doszedł przez 10-15 minut (nie odkrywamy garnka). W tym czasie możemy przygotować zalewę octową.Mieszamy 3-4 łyzki octu ryżowego, z lyżeczką soli i połową lyżki cukru. Podgrzewamy, aby sól i cukier dobrze się rozpuściły.Kiedy ryż jest miękki przekładamy go do dużej miski. Delikatnie skrapiamy zalewą octową i mieszamy dokładnie. Kiedy ryż jest chłodny możemy się zabierać do zwijania maków.
Na macie bambusowej kładziemy nori, błyszczącą stroną do dołu i szerszą stroną do siebie, układamy wilgotnymi rękami cienką warstwę ryżu na 3/4 powierzchni. Układamy nadzienie na wysokości 1/3 i zwijamy roladki przy pomocy maty. Mocno dociskamy. Jeśli nori nie chce się skleić, można lekko zwilżyć je wodą. Kroimy każdą roladkę wilgotnym ostrym nożem na 8 części . W odwróconym sushi odwrotnie układamy ryż i nori. Teraz nie pozostaje nic innego jak się zajadać. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego!
Co potrzebujemy?- ryż do sushi- ocet ryżowy- nori (sprasowane wodorosty)- ryby, owoce morza (u mnie surowy i wędzony łosoś, paluszki krabowe)- warzywa (u mnie papryka, ogórek, avokado)- wasabi- sos sojowy- sól- cukierRyż nalezy bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby woda wypływająca była przezroczysta. Przekładamy ryż do garnka i zalewamy wodą. Na każdą szklankę ryżu potrzebujemy 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dwie minuty. Przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień do minimum. Tak gotujemy 10 minut. Wyłączamy ogień i pozwalamy aby ryż sam doszedł przez 10-15 minut (nie odkrywamy garnka). W tym czasie możemy przygotować zalewę octową.Mieszamy 3-4 łyzki octu ryżowego, z lyżeczką soli i połową lyżki cukru. Podgrzewamy, aby sól i cukier dobrze się rozpuściły.Kiedy ryż jest miękki przekładamy go do dużej miski. Delikatnie skrapiamy zalewą octową i mieszamy dokładnie. Kiedy ryż jest chłodny możemy się zabierać do zwijania maków.
Na macie bambusowej kładziemy nori, błyszczącą stroną do dołu i szerszą stroną do siebie, układamy wilgotnymi rękami cienką warstwę ryżu na 3/4 powierzchni. Układamy nadzienie na wysokości 1/3 i zwijamy roladki przy pomocy maty. Mocno dociskamy. Jeśli nori nie chce się skleić, można lekko zwilżyć je wodą. Kroimy każdą roladkę wilgotnym ostrym nożem na 8 części . W odwróconym sushi odwrotnie układamy ryż i nori. Teraz nie pozostaje nic innego jak się zajadać. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego!