Makaronowy Apfelstrudel
- SKŁADNIKI :
- * makaron lasagne Lubella - 10 płatów
- * jabłko - 4-5 szt
- * rodzynki - 100 g
- * rum - 3 łyżki
- * cukier - 100 g
- * masło - 20 g
- * cukier puder
Dziś mam dla Was przepis na nieco inną wersję znanego wszystkim Apfelstrudel , co nie znaczy , że mniej smaczną.
Moje ciasto co prawda zawiera typowe nadzienie , natomiast niesamowitym urozmaiceniem jest tu makaron lasagne zamiast klasycznego ciasta!
Tak , dobrze słyszycie : zrobiłam to ciasto na lasagne!
Wyszło niesamowicie pyszne i nie byłoby w domu osoby , która nie poprosiłaby o dokładkę!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Odlewamy wodę , nie przelewamy zimną , a makaron na ok. 3 -4 minuty odstawiamy do lekkiego osuszenia.
Następnie na blacie lub stolnicy układamy je w 2 rzędach po 5 płatów nachodzących na siebie , tak by utworzyły 1 duży płat.
Zostawiamy , by makarony mogły się ” skleić „
Rodzynki mieszamy z cukrem i rumem , odstawiamy na ok. 10 minut.
Jabłka obieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami.
Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego.
Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel.
Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą.
Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut ( jeśli góra będzie się zbyt rumienić przykrywamy ją folią aluminiową ).
Po tym czasie zostawiamy jeszcze ok. 15 minut w uchylonym piekarniku , a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem!
Zajadamy!
Smacznego!