Makaron z warzywami

Makaron z  warzywami

Długo zbierałam się do akcji Z widelcem po Azji chociaż od dawna już planowałam co ugotuję. Brak czasu i weny zrobiły swoje ale teraz będę miała trochę wytchnienia i mam zamiar zrealizować przynajmniej część swoich planów. Dzisiaj przedstawiam pewnie trochę znany makaron z warzywami, który można przygotować w dowolnej wersji, używając ulubionych warzyw. Takie danie znane jest w Chinach pod nazwą Chow mein. Ja swojego jednak tak nie nazwałam bo powinnam użyć chińskiego makaronu jajecznego a niestety trochę za późno okazało się że mi się skończył. Dlatego użyłam innego, który miałam w domu. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej Kuchnie Świata.

Zdjęcie - Makaron z  warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g chińskiego  makaronu
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 200 g chudej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem 
  • 1-2 łodygi  selera naciowego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  •  1 łyżka posiekanego szczypiorku

Makaron włożyć do gotującej się i osolonej wody, gotować przez 4 - 5 minut. Odsączyć. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego. Rozgrzać wok i wlać pozostały olej. Smażyć wołowinę przez 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, papryczkę chilli, imbir, smażyć przez chwilę Dodać paprykę, cebulkę, selera i smażyć przez 2 minuty. Dodać cukier, sos sojowy, sos chilli, smażyć mieszając 1 minutę. Do woka włożyć makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje. Na koniec doprawić olejem sezamowym oraz dodatkowym sosem sojowym. Przełożyć do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów