Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
Kolejny błyskawiczny, makaronowy przepis!
Tuńczyka uwielbiam właśnie z makaronem.
A to z penne … a to ze świderkami … w wersji z oliwkami i bez ….
Dziś mam dla Was przepis na takiego , który nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda!
Zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy.
Jest fantastycznym pomysłem na romantyczną randkę we dwoje ;)
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* makaron ( ja wykorzystałam czarny ryżowy ) – 300 g
* tuńczyk w sosie własnym – 100 g
* szalotka – 1 szt
* kukurydza – 100 g
* pomidory koktajlowe – 50 g
* masło – 1 łyżka
* sól
* pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jeśli używamy klasycznego makaronu gotujemy go al dente, odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jeśli używamy makaronu ryżowego , przygotowujemy go przed samym podaniem, gdyż wymaga on tylko kilkuminutowego zaparzenia.
Tuńczyka rozrywamy widelcem na kawałki, kukurydzę odsączamy z zalewy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła , dodajemy drobno posiekaną szalotkę, złocimy.
Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę.
Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, podgrzewamy.
Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i pokrojonymi pomidorkami.
Smacznego!