Makaron z sosem z pieczonych pomidorów
Uwielbiam piec warzywa! Skropione oliwą nie potrzebują wielu dodatków, by stały się pełne smaku, aromatyczne, aż słodkie!
Ten sposób przygotowania sosu na bazie pomidorów sprawdza się idealnie zimą, gdy (nie oszukujmy się) pomidory nie są najlepsze. Dodatkowo pieczona marchewka doskonale równoważy kwaskowate nuty sosu.
Jeśli sos wyda się Wam zbyt gęsty, możecie dodać do niego kilka łyżek bulionu, soku pomidorowego lub wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
Proporcje na ok. 4 porcje.
Składniki- pomidor - 5 szt, malinowy
- cebula - 1 szt
- marchew - 2 szt
- czosnek - 5 ząbków
- oliwa - ok. 5 łyżek
- sól, pieprz - do smaku
- ser - opcjonalnie do podania
- spaghetti - ok. 500 g (dla 4 osób)
Na blasze do pieczenia rozłóż ćwiartki pomidorów, obrane, pokrojone w plasterki marchewki, kawałki cebuli oraz całe (w łupinkach) ząbki czosnku. Skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz aż warzywa będą zarumienione i miękkie, ok. 35 minut. Zmiksuj na gładki sos wraz z chlustem oliwy, ewentualnie dopraw do smaku.
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, "al dente". Wymieszaj z sosem, przed podaniem opcjonalnie dodaj ulubiony ser np. pleśniowy lub parmezan.