Makaron z sosem tatarskim
Dzisiejszy przepis dedykuję osobom, które uwielbiają wszelkie marynowane warzywa: cebulki, kapary czy ogórki konserwowe, choć powinien przypaść do gustu również pozostałym. Śmietanowy sos z takimi dodatkami świetnie pasuje do makaronu. Całość komponuje się zaskakująco dobrze, polecam!
Makaron z sosem tatarskim
- 30g marynowanych cebulek
- 30g korniszonów
- 15g kaparów
- 15g masła
- 75g śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 150g pełnoziarnistego makaronu wstążki
- 1 żółtko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól, pieprz
1) Odsączyć cebulki, korniszony i kapary i posiekać.
2) Na dużej patelni rozgrzać masło i smażyć warzywa przez 1-2 minuty.
3) Dodać śmietanę i musztardę, doprawić solą i pieprzem i mieszać od czasu do czasu, podgrzewając przez 2-3 minuty.
4) Odcedzić ugotowany w międzyczasie makaron i przełożyć na patelnię.
5) Dodać zółtko, natkę pietruszki i parmezan.
6) Mieszać na małym ogniu przez 15 sekund i przełożyć na talerze.
Przepis z książki Gina D'Acampo "Włoskie dania makaronowe"
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 495 kcal