Makaron z soczewicą
Soczewicę po raz pierwszy jadłam w Grecji ze 30 lat temu... Od tamtej pory nie może jej zabraknąć w mojej spiżarce. Jest to mój niezbędnik kuchenny;-) Do zrobienia sosu zainspirowała mnie Olga (klik). Oczywiście smak dopasowałam pod swój gust;-) Musiałam użyć podstępu. Zanim dodałam soczewicę sos zmiksowałam. Inaczej kręcili by nosem... Polecam! Smak nieziemski (zwłaszcza dla lubiących soczewicę:-))
Składniki:
- 0,5 kg świeżych pomidorów,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, cukier, papryka słodka i ostra, pieprz do smaku,
- ulubione zioła świeże lub suszone – u mnie bazylia, oregano, majeranek, cząber
- 2 łyżki oliwy (1 do soczewicy, a druga do podsmażenie cebuli),
- dowolny makaron,
- 0,5 szkl. soczewicy czerwonej,
- starty parmezan.
Przygotowanie:
Zacznijmy od ugotowania soczewicy. Po przepłukaniu Zagotować 1 szklankę wody (może być ociupiną więcej). Posolić lekko i dolać łyżkę oliwy. Gotować na małym ogniu 5 minut (od zagotowania całości) i następnie odstawić pod przykryciem na 10 minut. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do cebuli. Dusić razem. Wrzucić obrane ze skórki, posiekane pomidory. Odparować, doprawić przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy. Całość zmiksować. Ugotować al dente ulubiony makaron. Dodać do sosu soczewicę i wodę z gotowania makaronu, jeśli sos jest za gęsty. Doprawić przyprawami i zalać ugotowany makaron. Podawać z parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.