Makaron z krewetkami i sosem pomidorowym
Udało mi się kupić bardzo dorodne, świeże krewetki, postanowiłam więc przyrządzić je w taki sposób, żeby zachować ich cały smak.
Przygotowałam garnek jajecznego makaronu tagliatelle, a do niego najprostszy na świecie sos pomidorowy.
Każdą porcję przed podaniem wystarczy skropić oliwą i doskonały posiłek gotowy (i to w 15 minut!)
Makaron z krewetkami i sosem pomidorowym Składniki- krewetki - 200 g
- makaron - 250 g
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 2 łyżki do smażenia plus do podania
- pietruszka - do podania
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej widy, al. dente.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, wymieszaj. Dodaj krewetki. Przykryj patelnię i odczekaj kilka minut, aż staną się różowe i ciepłe. Wymieszaj sos i gotuj jeszcze minutę. DOpraw do smaku.
Na talerze nałóż porcję makaronu, na nią sos. Skrop oliwą. podawaj od razu.