Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli
Po raz pierwszy makaron z tym sosem jadłam zaledwie kilka dni temu.
Nie dajcie przestraszyć się składowi (ser plus ser) i czyhającym w nim kaloriach! Smak tego dania wart jest kilku późniejszych wyrzeczeń w stylu rezygnacji z kolacji
Przepis od najprawdziwszego Włocha spod samego Monachium!:)
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli Składniki
- ser gorgonzola - 200 g
- serek kremowy - 125 g (np. Philadelphia)
- mleko - ok. 1/2 szklanki (ilość zależy od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać)
- makaron - 1 opakowanie (tagiatelle, farfalle lub penne)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Gorgonzolę rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondelka, połączyć z kremowym serkiem. Ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, ser rozprowadzić mlekiem (lub śmietanką), tworząc gładki, kremowy sos. Ewentualnie doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z makaronem (i np. natką pietruszki).