Makaron z cytrynowym awokado
Makaron to jedno z moich ulubionych dań, kocham go we wszelakich formach i mogłabym jeść codziennie co niestety nie wpłynęło by zbyt dobrze na rozmiar moich bioder.
Dziś z lekko cytrynową nutką i delikatnością awokado, lekki i przepyszny bardzo prosty do zrobienia a inny niż typowy z sosem bolońskim.
Składniki
- Makaron – 400g
- Awokado – 2 szt
- Cytryna – 1 szt
- Sól – szczypta
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
- Parmezan ( tarty ) – 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
Do blendera wrzucamy, pokrojone awokado ( bez skórki i pestki ), oliwę z oliwek, sól, posiekany czosnek, sok z cytryny, miksujemy aż składniki się połączą, masa nie musi być zupełnie gładka.
Makaron gotujemy al dente ( 8-10 min ).
Do miski wrzucamy, makaron, pastę i mieszamy, podajemy posypane świeżo startym parmezanem.
Danie najlepiej podawać od razu po zrobieniu żeby pasta nam nie sczerniała i nie straciła świeżości.