Makaron z cukinią i crumble


- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Jeśli, tak jak ja, macie wrażenie, że wszystkie makarony w sosie pomidorowym są do siebie podobne, zapraszam na małe urozmaicenie. Makaron z cukinią i chrupiącym crumble chlebowym wyróżnia się wśród innych przepisów na pastę. I smakuje wspaniale.
Składniki- makaron spaghetti - 200 g
- cukinia - 1 szt.
- cebula - 1/2 szt.
- jogurt naturalny - 100 g
- chleb tostowy - 2-3 kromki
- bazylia - kilka listków
- oliwa - 2 łyżki
- sól - do smaku
- szafran - do smaku
- pieprz świeżo mielony - do smaku
Makaron ugotować al dente. W międzyczasie pokroić cebulę oraz cukinię. Chleb tostowy zblendować razem z listkami bazylii. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażyć na rumiano. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i cukinię i podsmażyć ok. 4 min. Jogurt zmieszać z szafranem. Ugotowany makaron dodać do cukinii, następnie dodać jogurt z szafranem, przyprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać kruszonką z chleba.
Smacznego:)