Makaron z boczkiem i cukinią
U nas ostatnio leje, jest paskudnie i zaczyna się powoli włączać ogrzewanie… :-( Niestety idzie jesień i nastał już czas na cięższe potrawy, takie jak ten makaron z boczkiem i cukinią w sosie śmietanowym. Można z takim sosem pokombinować… możliwości jest wiele. Ja dodałam akurat rozmrożony groszek i posiekane zioła, bo miałam pod ręką… ale przecież można dodać coś innego. Makaron z takim sosem wyjątkowo smakował wszystkim członkom Rodzinki więc na pewno jeszcze go nie raz przygotuję :)! Zapraszam na pyszny makaron :)!
Makaron z boczkiem i cukiniąSkładniki (porcja na 4-6 osób):
- 400-500g makaronu rurki
- 300g wędzonego boczku
- 500g cukinii
- 300ml śmietany 36%
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku
- skórka z 1 cytryny
- parmezan do posypania
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- garść posiekanej pietruszki/koperku -opcjonalnie
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
2. W trakcie jak makaron się gotuje, kroimy w małą kostkę boczek, podsmażamy go na patelni aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy opłukaną, osuszoną i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię. Smażymy aż cukinia zmięknie (około 5-7 minut).
3. Dodajemy rozmrożony groszek, skórkę otartą z 1 cytryny, posiekane zioła i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dolewamy od razu śmietanę i mieszamy podkręcając gaz, żeby śmietana zaczęła się gotować i jak wystarczająco zgęstnieje odstawiamy z palnika i podajemy z makaronem, posypując parmezanem.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF