Makaron z boczkiem i brukselką
Bardzo często przyrządzam dania makaronowe więc tym bardziej musi się takie pojawić w Światowym Dniu Makaronu. Dzisiaj polecam kokardki makaronowe z boczkiem i brukselką. Danie bardzo smakowite i aromatyczne. Oczywiście nie muszą to być kokardki lecz każdy ulubiony makaron.
Składniki:
- 300 g makaronu
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 300 g brukselki
- sól, pieprz
- parmezan
Na rozgrzana patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, kiedy się wytopi dodać pokrojną cebulę i chwilę smażyć razem. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na 4 części brukselkę i smażyć aż kapusta stanie się miękka. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Makaron odcedzić i dodac do brukselki. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać tartym parmezanem i natychmiast podawać.
Smacznego:)