Makaron z bobem, prosciutto, miętą i parmezanem
Jaki jest Wasz ulubiony rodzaj makaronu? U mnie wysokie miejsce zajmuje kalabryjski maccheroni al ferretto, czyli tak zwany makaron z fiszbiny. Tradycyjnie zawija się go ręcznie na drutach, formując rurkę. Ferretti, bo tak również mówią na niego Włosi, jest bardzo sprężysty, śliski po ugotowaniu i mięsisty. Maccheroni al ferretto zwykle podaje się z salsiccie — włoską kiełbaską i pomidorami. Jednak ja postanowiłem zrobić wersję sezonową z bobem i miętą. Dodatkowo dorzuciłem szynkę parmeńską oraz parmezan i polałem całość obficie oliwą z oliwek — pycha! Oczywiście nie musicie korzystać z maccheroni al ferretto, ale bardzo polecam ten makaron do tego dania. Zdecydowanie musice tego spróbować! PS. Maccheroni al ferretto świetnie smakuje również z pesto. ;)
*
SKŁADNIKI
na 2 porcje
- 250 g makaronu, np. maccheroni al ferretto
- 250 g bobu
- kilka plastrów szynki parmeńskiej (prosciutto)
- 50 g parmezanu lub grana padano
- garść świeżych listków mięty
- chlust oliwy z oliwek
- sól
* PRZYGOTOWANIE
Bób ugotuj na półtwardo, a następnie wystudź w lodowatej wodzie (dzięki temu zachowa kolor). Kolejno obierz go delikatnie ze skórek. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedzony i jeszcze gorący makaron wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj bób, posiekaną miętę, porwaną na kawałki szynkę parmeńską i grubo starty parmezan (np. za pomocą obieraczki do warzyw). Polej całość obficie oliwą z oliwek, wymieszaj i przełóż na talerze. Gotowy makaron możesz podać z dodatkową porcją mięty oraz startego parmezanu.
*