Makaron w warzywnym sosie
Moje ulubione, chyba, warzywne połączenie to brokuły z marchewką. Ostatnio wypróbowałam je w sosie do makaronu. Żeby danie nie było zbyt mdłe doprawiłam je octem winnym. Nie jest to może jakaś wykwintna potrawa ale jak się wraca późno do domu i jeść się chce, napewno zaspokoi pierwszy głód.
Składniki:
- 30 dag dowolnego makaronu
- 2 marchewki
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki śmietanki kremówki
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki mąki
- szklanka bulionu
Posiekany czosnek i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać marchewkę i chwilę smażyć. Podlać bulionem, dodać różyczki brokuła i dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać śmietankę i zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie. Wlać do sosu i gotować 2 minuty, aż mąka straci smak surowizny. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz octem winnym. Podawać z makaronem.
Smacznego:)