Makaron w sosie szpinakowym

Makaron w sosie szpinakowym

Zdjęcie - Makaron w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron w sosie szpinakowym to propozycja na szybki, a jednocześnie wyrafinowany posiłek. Kluczowym składnikiem jest olej Kujawski 3 ziarna, który dzięki swojej neutralności podkreśla naturalne smaki pozostałych składników.

Delikatne polędwiczki z kurczaka, aromatyczny czosnek i cebula, a także wyrazisty ser gorgonzola tworzą harmonijną kompozycję z aksamitnym sosem szpinakowym.

Dodatek suszonych pomidorów i świeżej bazylii sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne kolorów. Makaron farfalle idealnie współgra z kremowym sosem, tworząc całość, której trudno się oprzeć.

Składniki na makaron w sosie szpinakowym:

  • 200 g szpinaku baby
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kebaba/gyrosa
  • 150 g sera gorgonzola
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 300 g makaronu farfalle 

Zdjęcie - Makaron w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJak ugotować makaron w sosie szpinakowym?

Makaron typu farfalle ugotować wg przepisu na opakowaniu

Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w paseczki. Pokrojone mięso z kurczaka obsypać przyprawą do gyrosa /kebaba, dolać 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna – wymieszać i odstawić na chwilę.

Następnie rozgrzać olej Kujawski na patelni, wrzucić mięso i usmażyć na złoto. Usmażone kawałki kurczaka odstawić.

W głębokiej patelni na 2 łyżkach oleju Kujawski 3 Ziarna zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodać starte 2 ząbki czosnku, chwilę razem smażyć, następnie dodać świeży szpinak i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Przesmażyć razem, aż zwiędną listki szpinaku. Wtedy dorzucić podsmażone mięso z kurczaka i wlać 1/2 szklanki wody. Całość przykryć i dusić do miękkości mięsa.

Następnie dodać ser gorgonzola, aż połączy się ze szpinakiem. Wtedy dolać słodką śmietankę i gotować razem przez 3-4 minuty.

Sos szpinakowy ściągnąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać razem i posypać świeżą bazylią. Makaron w sosie szpinakowym jest gotowy do serwowania!

Zdjęcie - Makaron w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min

Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów